News and Announcements

SUA VC fulfilled his promise

On 2/7/2020 during farmers' field day that was conducted at Mlali Primary School, the Vice Chancellor of Sokoine University of Agriculture promised that the University would support ongoing Government efforts to construct classrooms for Mlali and Mkuyuni Primary Schools by providing 100 bags of cement. In the same vein, the VC promised to avail a water pump for use by Tukaleghoya farmer group which operates a demonstration plot, at Mkuyuni Village, with various agricultural technologies including improved production practices for banana, cassava, orange fleshed sweet potatoes, beans and maize. https://cssh.sua.ac.tz/index.php/news/131-farmer-s-day-in-field

On 13/8/2020, the VC fulfilled his promise whereby he availed 100 bags of cement and a water pump worth 1,500,000 Tshs and 480,000 Tshs respectively to Mlali Primary School and Tukaleghoya group. 80 participants witnessing the handing over event came from Mlali and Mkuyuni villages, Sokoine University of Agriculture, Research Community and Organizational Development Associates (RECODA) and Mvomero District Council. According to the VC, the donation was part of the SUA's efforts to promote education and agriculture in Tanzania in support of the fifth Government's President, Dr. John Pombe Joseph Magufuli. Addressing the audience, the Principal of the College of Social Sciences and Humanities, Dr. Samwel J. Kabote, said: "Prof. Raphael Chibunda, the Vice Chancellor of Sokoine University of Agriculture, is here to fulfil the promise he made to you on the second July when he toured two of the 22 demonstration plots which have been facilitated by SUA and RECODA as part of the obligations of the existing MoU between the two organizations".

POLICY SEMINAR: GETTING SMALLHOLDER TREE GROWERS OUT OF POVERTY IN THE SOUTHERN HIGHLANDS OF TANZANIA

A policy seminar aimed at getting feedback on a draft policy brief ‘Getting smallholder tree growers out of poverty’ was conducted on 3rd July 2020 at the Institute of Continuing Education (ICE), Sokoine University of Agriculture (SUA). The policy seminar was organized by the College of Social Sciences and Humanities (CSSH) in collaboration with the Timber Rush Project, a DANIDA funded research project implemented in the Southern Highlands of Tanzania. The policy seminar was attended by a total of 18 participants from various academic departments of SUA.

Policy Seminar Timber Rush

For more information ... https://cssh.sua.ac.tz/timberrush/index.php/news-and-stories/97-policy-seminar-getting-smallholder-tree-growers-out-of-poverty-in-the-southern-highlands-of-tanzania

Siku ya Wakulima (Farmers’ Field Day)

recoda group photo

Mradi wa RIPAT-SUA, ambao untatekelezwa kwa ushirikiano kati ya Chuo Kikuu cha Sokoine cha Kilimo (SUA) na Shirika lisilo la kiserikali la RECODA (Research, Community and Organizational Development Associates) unawezesha wakulima Wilayani Mvomero na Manispaa ya Morogoro kutumia teknolojia mbalimbali za kilimo na ufugaji. Mradi huo ambao ni sehemu ya makubaliano ya ushirikiano (MoU) kati ya SUA na RECODA ambayo yanasimamiwa na Ndaki ya Sayansi za Jamii na Insia, unatekelezwa kwa kufuata mfumo mpya wa ugani wa RIPAT (Rural Initiatives for Participatory Agricultural Transformation) au kwa Kiswahili Jitihada Shirikishi za Kuleta Mageuzi ya Kilimo Vijijini. Tar 29/6 hadi 2 Julai, wakulima waliojengewa uwezo na mradi huo waliadhimisha Siku ya Wakulima (Farmers’ Field Day) kwa nia ya kusambaza teknolojia wanazotumia kwa wakulima wengine. Maadhimisho hayo yaliyokusanya watu wasiopungua 600 yalifanyika katika viwanja vya Shule ya Msingi Mlali, Wilayani Mvomero.

Kwenye picha ya pamoja ni Mgeni Rasmi (wa nne toka kulia, Katibu Tawala wa Mkoa wa Morogoro, Eng. Emmanuel Kalobelo, Makamu wa Mkuu Chuo, SUA, Prof. Raphael Chibunda wa tatu toka kulia, akifuatiwa na mwakilishi wa Mkurugenzi wa Manispaa ya Morogoro Bw. Michael Waluse na mwisho Mratibu wa mradi Dkt. E.T. Malisa; toka kushoto ni mwakilishi wa Rasi wa Ndaki CVMBS, Dkt. Luziga, Rasi wa Ndaki ya Sayansi za Jamii na Insia, Dkt. S.J. Kabote, na Mkulima wa Kata ya Magadu, Bw. Musa Muhidin)

Sokoine University of Agriculture